Pochází z Paraguaye, ale můžete ji pěstovat i u nás, doma na okně , nebo ve skleníku.V obchodech se zdravou výživou, či v lékárnách ji zakoupíte ve formě tabletek, kapek , nebo prášku. Nemá žádné kalorie, přesto, že sladí 300x více než řepný cukr. Můžete ji používat na oslazení nápojů, jídel,můžete s ní vařit i péci….
Kromě úžasné sladivosti má tato báječná rostlina i léčivé účinky, Zklidňuje pokožku ( stačí pár kapek rozetřít na kůži), působí proti akné ( potírat), byla také prokázána schopnost rozšiřovat cévy, můžete si z ni připravit ústní vodu ( prevence kazivosti zubů). Američtí indiáni , kteří ji hojně používali, téměř netrpěli zubními kazy. A také výborně tlumí chuť na sladké…
1 kapka = 1 kostka cukru
12 důvodů, proč používat stévii:
- Je netoxická.
- Má nulovou kalorickou hodnotu.
- Odolává vysokým teplotám a může být použit při vaření a pečení.
- Při jeho získávání nejsou použity žádné konzervanty nebo umělá barviva.
- Je rovnocennou, navíc bezpečnou náhradou za umělá sladidla.
- Neobsahuje karcinogenní nebo umělé látky.
- Napomáhá bezpečně při kontrole tělesné váhy.
- Významně pomáhá diabetikům, lidem s kardiovaskulárními chorobami,
lidem s obezitou a pacientům s poruchami metabolizmu. - Neovlivňuje negativně hladinu cukru v krvi.
- Snižuje riziko tvorby zubního kazu.
- Tlumí chuť na sladkosti, tabákové výrobky a alkohol.
- Chutí se zcela vyrovná řepnému cukru.