Již se kvapem blíží svátky vánoční a s nimi i přejídání v podobě sladkostí, cukroví a velkého množství různého jídla….Uběhne pár týdnů a s nimi i pár kilogramů navíc, takže se nelze divit, když nám naše oblíbené kalhoty nepůjdou dopnout, trička se budou soukat nahoru přes vyklenuté bříško a při vážení se budeme bát podívat na čísla na display…

Co s tím, abychom se rychle vrátili zase do normálu? Aby náš organismus sáhl do zásob v podobě faldíků na našem těle, musíme snížit přísun – především cukrů. A to ne jenom všeho, co je sladké, ale i příloh a především moučných jídel a sem patří i všechno pečivo. Protože si někdo dovede jen těžko představit život bez chleba, nabízím zde recept na chleba, který je téměř celý upečen z bílkovin, mouku zde nahrazuje vláknina a hrachová či cizrnová mouka. Pokud se budete alespoň 14 dní sacharidům vyhýbat, Vaše tukové zásoby se jistě brzo rozpustí.

RECEPT NA BÍLKOVINNÝ CHLÉB                                                                                         

  • 6 lžic(polévkových) ovesných otrub
  • 6 lžic pšeničných otrub
  • 8 lžic hrašky , nebo cizrnové mouky
  • 3 lžíce tvarohu
  • 2 lžíce jogurtu
  • 3 vejce
  • 100 – 150 ml mléka ( dle potřeby správné hustoty)
  • Sůl, kmín, semínka
  • 7 gr sušeného droždí
  • Vše dobře promícháme, necháme ½ h odpočívat,vložíme do pečícím papírem vyložené formy a pečeme 1 h v předehřáté troubě při 180°C (vše se sežene ve zdravé výživě,kromě běžných potravin) Chléb musíme skladovat v lednici, ořed použitím je výborný mírně nahřátý.